Kunstig intelligens

Kunstig intelligens kan forenkle hverdagen vår, og automatisere tidkrevende oppgaver. Den kan hjelpe oss å utføre oppgaver bedre, og oppdage mønstre, sammenhenger og avvik som vi mennesker ikke er i stand til å se. Mens kunstig intelligens tidligere var kostbart og komplisert, er det nå tilgjengelig for alle. Du trenger ikke være ingeniør eller ha store budsjetter for å ta i bruk kunstig intelligens. Noen av løsningene er faktisk gratis.

Det har skjedd en revolusjon innen kunstig intelligens. En revolusjon som gjør at den teknologien som for kort tid siden var forbeholdt de med kompetanse og penger, nå er tilgjengelig for alle. Med kunstig intelligens kan bedriften din jobbe smartere, og små bedrifter har tilgeng på den samme teknologien som store.

Hva kan du gjøre med kunstig intelligens?

Det er uendelig mange bruksområder for kunstig intelligens, og nye kommer til hver eneste dag. Noen av de mest vanlige oppgavene som løses av kunstig intelligens i dag er:

Tolke, gjenfinne og skrive tekst. I dag finnes det KI-løsninger som tolker innholdet i meldinger du mottar, finner frem nødvendig informasjon og lager et forslag til svar som du kan bearbeide videre eller sende som det er. Språkmodeller kan organisere dokumenter og finne frem relevant informasjon. Eksempel på bruksområder:

  • Chatrobot kan trenes på den samme informasjonen som kundeservicemedarbeidere har tilgang til, og svare på spørsmål fra kunder basert på bedriftens egen informasjon.
  • Advokater bruker KI til å finne relevante dokumenter som forberedelse til saker. Dettte var oppgaver som tidligere ble gjort manuelt, og tok timer eller dager.

Tekst til tale og tale til tekst. Kunstig intelligens kan automatisk skrive møtereferater og transkribere lydfiler. På samme måte kan den konvertere tekst til tale, med en kvalitet som er bortimot umulig å skille fra vanlig, menneskelig tale. Eksempel på bruksområder:

  • Med tekst-til-tale og tale-til-tekst kan chatroboter også kommunisere verbalt.
  • Teams og andre plattformer for nettmøter kan automatisk transkribere møter og lage møtereferater.

Bildegjenkjenning. Kunstig intelligens kan se nyanser på bilder som ikke er synlig for det menneskelige øye. Det gjør at KI blant annet kan oppdage spor av sykdom tidligere enn leger kan stille diagnoser i dag. Den samme teknologien kan brukes til å gjenkjenne andre objekter. Eksempel på bruksområder:

  • Produksjonsbedrifter kan bruke KI til å avdekke feil og mangler på produserte varer i sanntid.
  • City of Memphis har festet kameraer på byens busser og tjenestebiler, som filmer gaten når de kjører rundt. Videoen analyseres med KI, og avdekker gatehull som trenger reparasjon. Prosjektet har ført til en økning på 75% i antall oppdagede gatehull. Mer enn 4 av 5 gatehull repareres før publikum melder fra om dem.

Analyse av sensordata. KI kan oppdage mønster, sammenhenger og avvik i store mengder data. KI kan trenes på hva som er normalsituasjon i ulike situasjoner. Slike modeller er grunnlaget for prediktivt vedlikehold av motorer og maskiner. Eksempel på bruksområder:

  • Trevarebedriften Bergene Holm har montert vibrasjonssensorer på alle sine maskiner. Allerede tre dager etter at den første sensoren ble montert, avslørte KI-løsningen uregelmessigheter ved en maskin. Det førte til at man kunne planlegge vedlikehold av maskinen, i stedet for å få en ikke planlagt stans i produksjonen.
  • Presisjonslandbruk bruker KI til å analysere matproduksjonen på detaljert nivå, slik at sprøyting, vanning, gjødsling og liknende kan utføres etter hvor det er behov for det. Erfaringer viser at presisjonslandbruk gir betydelige reduksjoner i for eksempel bruk av sprøytemidler. Det gir bedre økonomi for bonden, større avlinger og bedre kvalitet på maten som produseres.

Hva er kunstig intelligens?

For å forstå hva kunstig intelligens er, må vi starte med algoritmer. En algoritme er en strukturert beskrivelse av hvordan en oppgave utføres. En matematisk formel er en algoritme. Oppskriften på å bake sjokoladekake er også en algoritme.

For å få en datamaskin til å kjenne igjen et kvadrat, kan vi bruke en algoritme. Men hva om vi vil ha datamaskinen til å kjenne igjen en figur? Det finnes et uendelig antall ulike figurer, så det finnes ikke én, to eller ti algoritmer som kan beskrive hvordan en figur ser ut. Det er her kunstig intelligens kommer inn i bildet.

Med kunstig intelligens gir vi ikke maskinen regler for hvordan den kan kjenne igjen en figur. I stedet viser vi maskinen mange eksempler på hvordan en figur ser ut, og mange eksempler på hva som ikke er en figur, og så lager maskinen reglene selv. Jo flere eksempler vi viser maskinen, desto flinkere blir den til å kjenne igjen en figur.

Det er det vi kaller maskinlæring.

Når maskinen har laget seg regler for hvordan den skal kjenne igjen en figur, kan den bruke de samme reglene til å tegne en figur.

Det er det vi kaller generativ kunstig intelligens.

Les mer: Slik virker kunstig intelligens.

Slik kan du ta i bruk kunstig intelligens

Den siste tiden har det blitt mye lettere å ta i bruk kunstig intelligens. Det er tre måter du kan ta i bruk kunstig intelligens på:

KI-apper

Det finnes tusenvis av ferdige apper som bruker kunstig intelligens. Disse appene er ferdig laget for ulike oppgaver. De krever lite eller ingen tilpasning, og er relativt billige å bruke. Noen av dem er faktisk helt gratis. Fordelen med de ferdige KI-appene er at du kan ta dem i bruk med én gang. Ulempen er at de i liten grad kan tilpasses dine egne prosesser og systemer.

KI-apper kan være en fin måte å ble kjent med mulighetene innen kunstig intelligens før du eventuelt investerer i mer tilpassede løsninger.

KI byggeklosser

De store tech-gigantene, som Google, Amazon, Microsoft og Open AI, har laget ferdig trente KI-modeller med tilhørende verktøy, som du kan bruke. Disse modellene har en grunnmur av trening, som gjør at du bare trenger å fylle dem med dine egne data, for å få resultater basert på din egen informasjon.

Fordelen med KI byggeklosser er at du kan tilpasse løsningen til dine egne prosesser og systemer, med begrenset kompleksitet og relativt lave kostnader.

Egen KI infrastruktur

Hvis du vill gå 'all in' på kunstig intelligens, kan du sette opp din egen infrastruktur og trene din egen midell. Da vil du få en 100% skreddersydd løsning, som er helt tilpasset dine behov, og som du kan utvikle slik du vil. Ulempen er at det krever en del kompetanse og ressurser, det tar tid og det er relativt kostbart.

Les mer: Slik virker kunstig intelligens.

 


Kunstig intelligens kurs